Despre teama dezvaluirii CNP’ului

GoogleUneori in activitatea mea am nevoie sa stiu si Codul Numeric Personal al clientului iar de cele mai multe ori cand cer aceasta informatie multi dintre clienti sunt foarte reticienti. Acestia se tem ca odata dezvaluit codulul CNP se pot trezii cu o sumedenie de neplaceri, de la credite luate pe numele lor pana la comenzi de produse sau servicii de pe internet.
Nu neg si nu condamn aceasta atitudine dar CNPúl nu mai este de mult timp un cod numeric PERSONAL si mai repede un cod numeric PUBLIC.
Cum asa ? Simplu. Daca ai avut nefericirea de a pierde un act personal important  (permis auto, buletin, carte de identitate a masinii, etc) primul lucru pe care trebuie sa-l faci pentru a dobandii un nou act este sa mergi la Monitorul Oficial si sa anunti pierderea actului, abia dupa ce anuntul apare in Monitor mergi cu pagina respectiva din Monitorul Oficial si poti cere emiterea noului act. Bun si acum surpriza, Monitorul Oficial apare de multi ani si in varianta online cu toate acele anunturi, iar anunturile nu numai ca vor contine CNP’ul tau dar si seria de buletin si adresa ta completa. La fel toate datele tale, inclusiv CNP vor aparea pe internet si daca ai infiintat sau administrat o societate comerciala.
Deci in concluzie sunt sanse foarte mari  ca CNP’úl tau plus alte date persoanale sa fie deja publice pe internet. (Poti face un exercitiu simplu, cauta direct CNP’ul tau pe www.google.ro )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.